Nem tudom, minek tudhat√≥ ez be, de egyik kedvenc sz√≥rakoz√°som arch√≠v parlamenti jegyzŇĎk√∂nyveket olvasni. Ezekhez a parlamentponthun porosod√≥ dokumentumokhoz fordultam teh√°t, hogy a tegnapi posztban bemutatott torgy√°ni f√©regirt√≥s kirohan√°st m√©lyebb kontextusba helyezzem. Nem √©rt csal√≥d√°s. So 1996.

(Kép forrása: itt)

ElsŇĎ felsz√≥lal√≥k√©nt az √©ppen a jobboldali fordulat kanyar√°ban l√©vŇĎ Fidesz frakci√≥ nev√©ben az az√≥ta alapt√∂rv√©nygy√°ross√° lett Sz√°jer J√≥zsef f√©lti a demokr√°ci√°t. K√ľl√∂n √©rdekesek a felsz√≥lal√°sban a v√©gtelen√ľl retr√≥ politikusnevek. Deutsch Tomival √©lve: who the fuck is K√°v√°ssy S√°ndor??

"Az elm√ļlt h√©tv√©g√©n, az elm√ļlt napokban szomor√ļ dolgok t√∂rt√©ntek ebben az orsz√°gban. Egy mag√°t demokrat√°nak, parlamenti politikusnak vall√≥ szem√©ly arc√°r√≥l lehullott az √°larc, elvesz√≠tve √∂nkontrollj√°t, politikai ellenfeleit kiirt√°ssal, akaszt√≥f√°val √©s k√∂t√©llel riogatta. (Zaj, k√∂zbesz√≥l√°sok az FKGP soraiban: Hazudsz! Hazugs√°g!) Ez a szem√©ly nemcsak meggyal√°zta a legszebb nemzeti √ľnnep√ľnket, a magyar szabadelv√Ľs√©g napj√°t... (Dr. K√°v√°ssy S√°ndor: Hazugs√°g!).., De√°k, Kossuth √©s a t√∂bbi demokrata politikus hagyom√°ny√°t, hanem egyben saj√°t p√°rtj√°nak hagyom√°ny√°t is arcul k√∂pte. (Zaj, moraj a Kisgazdap√°rt padsoraiban.) Bajcsy-Zsilinszky Endre, Kov√°cs B√©la p√°rtj√°nak vezet√Ķje... (Istv√°n J√≥zsef: R√°kosi is ezt mondta!)... saj√°t demokrata hagyom√°nyaival helyezkedett szembe."

Advertisement

Torgy√°n J√≥zsef azzal riposztol, hogy aki nem volt ott a t√ľntet√©s√©n, annak nincs joga arr√≥l v√©lem√©nyt nyilv√°n√≠tan. Vit√°nyi "d√©k√°√∂r√∂k√∂stiszteletbelieln√∂k" Iv√°n a magas C-n kezdi az √©nekl√©st √©s gyorsan elhat√°rol√≥dik. Kijelenti tov√°bb√°, hogy ŇĎ olyan t√ľntikre nem j√°r, ahol az egyik nemzetk√∂zileg bevett politikai ir√°nyzatot f√©rgeknek, annak k√ľlf√∂ldi k√©pvisel√Ķit - akik k√∂z√© olyanok tartoznak, mint az Egyes√ľlt √Āllamok (akkori) eln√∂ke - d√∂gkesely√Ľnek nevezik.

Torgy√°nnak ez a v√°lasz nagyon nem tetszik, szerinte ŇĎ ilyeneket t√∂kre nem mondott, √≠gy felveti, hogy v√°s√°roljanak a m√°r akkor is igencsak koros Vit√°nyinak

hall√≥k√©sz√ľl√©ket!!!

Mellesleg pedig bejelenti, hogy rágalmazásért pert indít Vitányi ellen.

Figyelemre méltó Torgyán érvelése a vitában:

"Tisztelt K√©pvisel√Ķt√°rsaim! A reformkor legnagyobb politikusa √©s k√∂lt√Ķje, a magyar Himnusz megalkot√≥ja, Zr√≠nyi m√°sodik √©nek√©ben - teh√°t gondolom, kital√°lt√°k, K√∂lcsey Ferencr√Ķl van sz√≥ - , a k√∂vetkez√Ķket mondja: "Te l√°sd meg, √≥h sors szenved√Ķ haz√°nkat, V√©rk√∂nnybe √°zva ny√∂g fel√©d, mert k√°nya, k√≠gy√≥, f√©reg egyre t√°mad √©s marja, r√°gja kebel√©t." Nos, amint az ismeretes, √©n K√∂lcsey Ferenct√Ķl k√∂lcs√∂nv√©ve, ugyancsak a hazaszeretet agg√≥d√°s√°val √°thatva, azt a kifejez√©st haszn√°ltam az √°lliber√°lisokkal szemben, akik nemzetront√≥ tev√©kenys√©get folytatnak, hogy azok val√≥ban f√©regk√©nt √©s d√∂gkesely√Ľk√©nt marj√°k a t√°rsadalmat."

Advertisement

Teh√°t ŇĎ tulajdonk√©pp K√∂lcseytŇĎl id√©zgetett, afelett pedig j√≥t√©konyan szemet huny a pocakos frakci√≥vezetŇĎ, hogy K√∂lcsey az id√©zett mŇĪben nem biztos, hogy Horn Gyul√°ra meg a liber√°lisokra gondolt.

Torgy√°n mentalit√°sa tulajdonk√©pp hasonl√≠t egy s√©rtett √≥vod√°s gondolkod√°s√°ra. Nem is √©n mondtam a cs√ļnyas√°gokat, hanem a Ferike volt. A K√∂lcsey Ferike.

Gy√°sz.