Nem tudom, minek tudható ez be, de egyik kedvenc szórakozásom archív parlamenti jegyzőkönyveket olvasni. Ezekhez a parlamentponthun porosodó dokumentumokhoz fordultam tehát, hogy a tegnapi posztban bemutatott torgyáni féregirtós kirohanást mélyebb kontextusba helyezzem. Nem ért csalódás. So 1996.

(Kép forrása: itt)

Első felszólalóként az éppen a jobboldali fordulat kanyarában lévő Fidesz frakció nevében az azóta alaptörvénygyárossá lett Szájer József félti a demokráciát. Külön érdekesek a felszólalásban a végtelenül retró politikusnevek. Deutsch Tomival élve: who the fuck is Kávássy Sándor??

"Az elmúlt hétvégén, az elmúlt napokban szomorú dolgok történtek ebben az országban. Egy magát demokratának, parlamenti politikusnak valló személy arcáról lehullott az álarc, elveszítve önkontrollját, politikai ellenfeleit kiirtással, akasztófával és kötéllel riogatta. (Zaj, közbeszólások az FKGP soraiban: Hazudsz! Hazugság!) Ez a személy nemcsak meggyalázta a legszebb nemzeti ünnepünket, a magyar szabadelvûség napját... (Dr. Kávássy Sándor: Hazugság!).., Deák, Kossuth és a többi demokrata politikus hagyományát, hanem egyben saját pártjának hagyományát is arcul köpte. (Zaj, moraj a Kisgazdapárt padsoraiban.) Bajcsy-Zsilinszky Endre, Kovács Béla pártjának vezetõje... (István József: Rákosi is ezt mondta!)... saját demokrata hagyományaival helyezkedett szembe."

Torgyán József azzal riposztol, hogy aki nem volt ott a tüntetésén, annak nincs joga arról véleményt nyilvánítan. Vitányi "dékáörököstiszteletbelielnök" Iván a magas C-n kezdi az éneklést és gyorsan elhatárolódik. Kijelenti továbbá, hogy ő olyan tüntikre nem jár, ahol az egyik nemzetközileg bevett politikai irányzatot férgeknek, annak külföldi képviselõit - akik közé olyanok tartoznak, mint az Egyesült Államok (akkori) elnöke - dögkeselyûnek nevezik.

Advertisement

Torgyánnak ez a válasz nagyon nem tetszik, szerinte ő ilyeneket tökre nem mondott, így felveti, hogy vásároljanak a már akkor is igencsak koros Vitányinak

hallókészüléket!!!

Mellesleg pedig bejelenti, hogy rágalmazásért pert indít Vitányi ellen.

Figyelemre méltó Torgyán érvelése a vitában:

"Tisztelt Képviselõtársaim! A reformkor legnagyobb politikusa és költõje, a magyar Himnusz megalkotója, Zrínyi második énekében - tehát gondolom, kitalálták, Kölcsey Ferencrõl van szó - , a következõket mondja: "Te lásd meg, óh sors szenvedõ hazánkat, Vérkönnybe ázva nyög feléd, mert kánya, kígyó, féreg egyre támad és marja, rágja kebelét." Nos, amint az ismeretes, én Kölcsey Ferenctõl kölcsönvéve, ugyancsak a hazaszeretet aggódásával áthatva, azt a kifejezést használtam az álliberálisokkal szemben, akik nemzetrontó tevékenységet folytatnak, hogy azok valóban féregként és dögkeselyûként marják a társadalmat."

Tehát ő tulajdonképp Kölcseytől idézgetett, afelett pedig jótékonyan szemet huny a pocakos frakcióvezető, hogy Kölcsey az idézett műben nem biztos, hogy Horn Gyulára meg a liberálisokra gondolt.

Advertisement

Torgyán mentalitása tulajdonképp hasonlít egy sértett óvodás gondolkodására. Nem is én mondtam a csúnyaságokat, hanem a Ferike volt. A Kölcsey Ferike.

Gyász.